Header image

Здраве и красота. Грижа за кожата, тялото и косата

Тагове: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0

Ключов фактор е не само да се наспивате, но и да се храните, работите и почивате, когато е най-подходящо.
здраве.bg

Независимо от особеностите на вътрешния биологичен часовник при всеки един от нас, наблюденията показват еднозначно – най-доброто време за работа са часовете от един след обяд до към пет. През втората част от деня организмът е наистина готов за действие – сърцето и белите дробове работят най-ефективно, тялото е най-енергично.

Физическите натоварвания – винаги по едно и също време
И това правило е еднакво валидно за всички – от аматьорите, които спортуват за свое лично удоволствие до професионалистите. Тялото привиква по-добре към натоварванията, ако те са в постоянен час от деня и започва да се подготвя за тях. Силите се съсредоточават “по навик” към местата, където всекидневно напрежението е най-голямо.

Яденето – по часовник
Нашият вътрешен часовник умее да се нагажда (в разумни рамки, разбира се) към сигналите, които му се подават. Най-определящ е от тях е светлината. Кога се храним също е важен фактор. Ако храненията са винаги по едно и също време, това дава възможност на биологичният часовник да работи по-равномерно. Така организмът е по-малко подложен на стреса от промените.

Не на обедното преяждане
Към него са особено склонни тези, които не са много ранобудни – защото често пропускат закуската. А тя е най-важното хранене за деня. Кратката разходка след ставането от масата на обяд също има събуждащ ефект върху мозъка.

Не доближавайте хладилника през нощта
Хората, които нямат здрав сън през нощта, лесно привикват да отидат до кухнята в “малките” часове. Някои дори сядат да работят. И двата навика най-често водят до увеличаване на теглото, защото тялото не обработва веднага приетите през нощта калории.

Кое е най-доброто време за…

Най-интензивния сън
При ранобудните: между 4 и 5 часа.
При останалите: между 7 и 8.

Най-доброто настроение
При ранобудните: между 9 сутринта и 4 след обяд.
При останалите: между 3 след обяд и 10 вечерта.

 

<< Предна страница

Видео клипове >>